Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου στην τάξη μας!

Οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν από την Ελλάδα και συνδέονται άμεσα με την ελληνική μυθολογία. Διδάσκοντας για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην ουσία ο μαθητής μπορεί να αντιληφθεί ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος, να διαμορφώσει στάσεις και αξίες ανάλογες με αυτές του ολυμπιακού πνεύματος, να αντιληφθεί την πολιτιστική κληρονομιά η οποία ξεκίνησε από τον τόπο του κι έγινε παγκόσμιο σύμβολο.

Το διδακτικό σενάριο αφορά την Ιστορία της Γ΄δημοτικού. Μπορεί να συσχετιστεί με τη διδακτική ενότητα που αναφέρει τη ζωή και τους άθλους του Ηρακλή. Το σενάριο μπορεί να αποτελέσει επιπλέον project στην ευέλικτη ζώνη.  Αρχικά θα γίνει αναφορά στον ήρωα Ηρακλή και στους άθλους που έκανε. Θα μάθουν πώς σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ηρακλής δημιούργησε τους ολυμπιακούς αγώνες. Στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας ΟΔΥΣΣΕΥΣ η οποία έχει αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς αγώνες (http://odysseus.culture.gr/a/1/11/ga111.html).  Εκεί μπορούν να μάθουν για την οργάνωση και το πρόγραμμα των αγώνων στην αρχαιότητα, για τα ολυμπιακά αγωνίσματα, για τις τιμές στους ολυμπιονίκες και την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων σήμερα. Μπορούν να μάθουν για άλλες πιθανές εκδοχές προέλευσης των αγώνων σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει σύγκριση των αρχαίων αγώνων με τους σύγχρονους. Οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τις διοργανώτριες χώρες και τα μετάλλια που αποδόθηκαν στους αθλητές. Μπορούν να αναζητήσουν εικόνες στο διαδίκτυο τόσο για τους αρχαίους αγώνες όσο και για τους σύγχρονους. Μπορούν επίσης να επισκεφτούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

Το τελευταίο μέρος του σεναρίου περιλαμβάνει την ενασχόληση των μαθητών με τα ολυμπιακά αγωνίσματα μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού London 2012 του Xbox 360 Kinect. Πρόκειται για το επίσημο παιχνίδι των Ολυμπιακών αγώνων του 2012 το οποίο κυκλοφόρησε από τη Sega και είναι διαθέσιμο στο PS3, στο Xbox 360 Kinect και στο PC download(http://www.olympicvideogames.com/london2012/)

Στο παιχνίδι «London 2012» οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε 45 events -στα οποία αγωνίζονται αθλητές από συνολικά 36 χώρες. Τα γραφικά απεικονίζουν πλήρως τα στάδια του Λονδίνου όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε 4 ομάδες και να παίζουν εναλλάξ σε διαφορετικά αθλήματα. Έτσι θα μπορέσουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές αγωνίζονται σε αληθινές συνθήκες.

Μετά την ενασχόληση των παιδιών με την παιχνιδομηχανή, οι μαθητές μπορούν να καταγράφουν την εμπειρία τους εξασκώντας έτσι γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης μπορούν να συγκρίνουν όσα έμαθαν για τους αρχαίους αγώνες με τους σύγχρονους. Να καταγράψουν τα αθλήματα που υπήρχαν στην αρχαιότητα και τα σημερινά αθλήματα. Να αναλύσουν τη σκέψη τους για την αξία των αγώνων στην αρχαιότητα και στο σύγχρονο κόσμο. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s