Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

23 Απριλίου…παγκόσμια ημέρα βιβλίου σήμερα…

Ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων καθιερώθηκε από την UΝΕSCΟ το 1995 η 23η Απριλίου, ημέρα θανάτου δύο κορυφαίων μορφών των παγκόσμιων γραμμάτων, του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Αγγλου Γουίλιαμ Σαίξπηρ, οι οποίοι πέθαναν στις 23 Απριλίου 1616.

Στην Καταλονία η γιορτή του βιβλίου, που πέφτει την ίδια ημέρα με αυτήν του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της περιοχής, καταλήγει σε μια τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Με το σύνθημα «Ενα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», την «Ημέρα των Βιβλίων και των Ρόδων» ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και εκείνη του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Στη Βαρκελώνη αυτή την ημέρα εκτιμάται ότι διακινούνται 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.
Εμείς λοιπόν εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να οργανώσουμε τον….Άγιο Γεώργιο…τον Αναγνώστη! Να κάνουμε επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, να διανέμουμε δωρεάν βιβλία, να προσπαθήσουμε τελοσπάντων να κινητοποιήσουμε τους μαθητές να αγαπήσουν το διάβασμα. Να τους μάθουμε πώς ξεκίνησε η γραφή, πώς περάσαμε στα βιβλία και τώρα στα πολυσυζητημένα ηλεκτρονικά βιβλία. Ό, τι και να είναι η μόρφωση των παιδιών μας είναι το μέλλον του πληνήτη μας, χωρίς παιδεία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, να ορθώσουμε το ανάστημά μας, και είναι κρίμα που σήμερα δεν άκουσα από κανένα κανάλι ότι είναι παγκόσμια ημέρα βιβλίου…Μια ευχή για την ημέρα: του χρόνου να είναι πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες, τηλεόραση, διαδίκτυο κλπ, γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με τις παρελάσεις των μαθητών και δεν ασχολούμαστε ανάλογο χρόνο με τα βιβλία;;; νομίζω πως αν το κάναμε θα βοηθούσαμε πραγματικά τους μαθητές μας…εξάλλου αυτό σημαίνει εκπαίδευση…να μαθαίνεις σε κάποιον καινούρια πράγματα, πέρα από τα όρια του σχολείου, να του ανοίγεις καινούριους ορίζοντες για να μπορέσει να πετάξει, να φανταστεί, να ταξιδέψει…

Επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη που διοργανώνει το Ε. ΚΕ. ΒΙ. από 22 έως 25 Απριλίου. Τιμώμενη Χώρα η Κίνα.

Πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.thessalonikibookfair.com/

Καλές αναγνώσεις λοιπόν…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s