Τρωικός πόλεμος

img5_6Στην ιστορία της Γ΄δημοτικού διδάσκεται ο Τρωικός πόλεμος. Πολλά παιδιά είναι ενθουσιασμένα με το μάθημα αφού το ακούν σαν παραμύθι που τους ταξιδεύει μακριά… Παρακάτω είναι ένας σύνδεσμος όπου τα παιδιά μπορούν να λύσουν ασκήσεις ιστορίας σχετικά με τον Τρωικό πόλεμο.

http://users.lar.sch.gr/jmokias/TROIKOSPOLEMOS/troikos1.htm

Επίσης μπορείτε να δείτε εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τον Τρωικό πόλεμο. Παρακάτω σας διευκολύνω λιγάκι…

Λίγα λόγια για τον Τρωικό πόλεμο

Ο Τρωικός Πόλεμος ήταν, στην ουσία, ένας πόλεμος ανάμεσα στους Αχαιούς, Αργείους, Αιολείς και Δαναούς (Έλληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας) με τους Τρώες (Έλληνες της Μικράς Ασίας). Ο πόλεμος αυτός, αν και στη μυθολογία φέρεται να έγινε για την Ωραία Ελένη, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο είδε το φως της αρχαιολογικής σκαπάνης και αποθανατίστηκε στους αιώνες με το περίφημο Ομηρικό έπος, Ιλιάδα. Γεγονός, όμως, είναι ότι δεν είναι απίθανο η αρπαγή της Ωραίας Ελένης να αποτελεί ιστορικό γεγονός γιατί, αρκετά χρόνια μετά, ο Ευριπίδης στο έργο του «Ελένη» έρχεται να ανασκευάσει το μύθο, λέγοντάς μας πως ο Πάρις δεν έκλεψε την Ωραία Ελένη, αλλά το ξόανό της.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία για τον Τρωικό Πόλεμο ήταν η αναζήτηση νέων χωρών, λόγω της καθόδου των Δωριέων γύρω στα 1200 π.Χ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει απειλές στην επιβίωσή της, αλλά και οι διάφοροι οικονομικοί (καλλιέργεια σιταριού κτλ) και άλλοι λόγοι.
Ο Τρωικός Πόλεμος έγινε πραγματικά, όταν οι Αχαιοί πέρασαν την απέναντι ακτή, με τις πλήρεις στρατιωτικές τους δυνάμεις, για να κατανικήσουν την πολιτισμένη και ευδόκιμη Τροία, ζηλεύοντας τον πλούτο και τις όμορφες γυναίκες της πόλης, αλλά και την εύφορη γη του Ιλίου, της πόλης στην οποία διαδραματίστηκαν τα γεγονότα αυτά. Οι Αχαιοί είχαν ένα Στρατό 100.000 – 135.000 ανδρών και στόλο 1186 πλοίων, ενώ στον πόλεμο έλαβαν μέρος όλοι οι αρχηγοί και ηγεμόνες των Αχαιών και των Αιολών.

Παράλληλα, οι Τρώες είχαν μια εξαίρετα περιφραγμένη πόλη, της οποίας τα τείχη είχαν κτίσει ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας, για χάρη του Λαομέδοντα, καθώς και τη βοήθεια των συμμάχων τους, λαών από γειτονικές χώρες, τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι (Λύκιοι, Μύσοι, Κίκονες, Παφλαγόνες, Φρύγιοι, Μηώνες, Κάρες, Πελασγοί, Θράκες, Ασσύριοι και Αιθίοπες, ακόμη και μερικοί Αιγύπτιοι). Πολλοί επιφανείς ήρωες σημάδεψαν την πορεία του Πολέμου, όπως αυτοί αναφέρονται στην Ιλιάδα, ανάμεσά τους ο Αγαμέμνονας, ο Οδυσσέας, ο Έκτορας, ο Πάρις, ο Μενέλαος, ο Πάτροκλος, ο Αχιλλέας, ο Διομήδης, ο Πρίαμος και πολλοί άλλοι.

Ποια ήταν, όμως, η μυθολογική ερμηνεία για το ξέσπασμα του Τρωικού Πολέμου; Πριν από πάρα, μα πάρα πολλά χρόνια, στα βάθη των αιώνων, οι άνθρωποι είχαν σταματήσει να σέβονται τους θεούς και είχαν γίνει τόσοι πολλοί, ώστε η θεά Γη δεν μπορούσε πια να τους σηκώσει στο στήθος της. Η θεά παραπονέθηκε στον παντοδύναμο Δία για το πρόβλημά της και εκείνος, για να την ξεκουράσει, έσπειρε διαμάχες μεταξύ των θνητών που οδήγησαν στο Θηβαϊκό πόλεμο (που είναι γνωστός ως Επτά επί Θήβας), στον οποίο πολλοί άνθρωποι έπεσαν στα πεδία των μαχών.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s