θέλουμε να αποκτήσουμε αγάπη για τη γνώση…

Έχουμε να συνηθίσει να κατηγορούμε τους πολιτικούς ότι όλα τα κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους πολίτες τους. Η νέα υπουργός παιδείας εχθές έκανε κάτι το οποίο δεν είχε κόστος , σίγουρα όμως ανέβασε πολύ το προφίλ της. Η κυρία Διαμαντοπούλου λοιπόν συνάντησε μία διαφορετική παρέα…τριάντα μαθητές από το 4ο λύκειο Γαλατσίου συνάντησαν την υπουργό, ταυτόχρονα,  μέσω διαδικτύου μαθητές από πολλά λύκεια της χώρας μπορούσαν να πουν την γνώμη τους και να συναντήσουν μέσω διαδικτύου τις απόψεις των συμμαθητών τους. Τα παιδιά εξέφρασαν απόψεις που λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε αλλά διστάζουμε να φωνάξουμε δημόσια. Κάποιες λοιπόν από τις απόψεις που ακύστηκαν ήταν οι εξής:

«Σχεδόν τα περισσότερα παιδιά που ξέρω λένε κάθε ημέρα ότι βαριούνται να πάνε στο σχολείο τους» 

 «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε κάπου όπου υπάρχει γνώση και να λέμε ότι βαριόμαστε. Δεν φταίμε όμως εμείς γι΄ αυτό».

«Μας μαθαίνουν ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει να παίρνουμε καλούς βαθμούς, ενώ εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε αγάπη για τη γνώση» 

 «Το σχολείο μάς μαθαίνει μόνο να παπαγαλίζουμε. Δεν μπορεί κάποιος που αποφασίζει να γίνει βιολόγος να μην έχει μπει ποτέ σε εργαστήριο. Τα βιβλία που έχουμε έχουν πολλές λεπτομέρειες και λίγη ουσία. Θέλουμε να ζήσουμε και την εφηβεία μας»

Θεωρώ τις παραπάνω απόψεις συγκλονιστικές…

Έχω την εντύπωση πως το ζητούμενο είναι να εντάξουμε τους μαθητές στη διαδικασία της μάθησης. Η εποχή της παπαγαλίας και της στείρας γνώσης πρέπει να τελειώσει. Ζούμε σε άλλο κόσμο δεν μπορούμε να ζητάμε από τα παιδιά να μαθαίνουν με παλαιότερες μαθόδους. Οι νέες τεχνολογίες νομίζω ότι προσφέρουν πολλές δυνατότητες αρκεί να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε…να δεχτούμε να δουλέψουμε για να προσφέρουμε στους μαθητές μας τη γνώση που ζητούν…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s