Εικονική μάθηση

   Εκπαίδευση και υπολογιστές, ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, διαδικτυακή μάθηση, ψηφιακοί αναγνώστες, ηλεκτρονικά βιβλία είναι μόνο κάποια από τα θέματα που απασχολούν την σύγχρονη μάθηση και το νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ένα από τα πολλά θέματα που αναφέρονται στην νέα σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα είναι το εικονικό περιβάλλον εκπαίδευσης (virtual learning environment). Η εικονική πραγματικότητα έχει μπει εδώ και καιρό στη ζωή μας, για παράδειγμα οι χάρτες του Google, δεν είναι απλοί χάρτες αλλά χαρτογραφημένοι από το οπτικό πεδίο του ανθρώπου. Έτσι μπορεί κάποιος να δει το σπίτι του, την πρόσοψη ενός κτιρίου, πολλά διάσημα μνημεία σε τρισδιάστατη μορφή και τελευταία να εξερευνήσει ακόμα και τους ωκεανούς. Επιπλέον, πολλά (αν όχι όλα) παιχνίδια χρησιμοποιούν εικονικά περιβάλλοντα ώστε να προσελκύουν περισσότερους χρήστες αλλά και να γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά. Τα γραφικά βελτιώνονται συνεχώς και ο στόχος είναι να αντιστοιχούν όσο το δυνατόν περισσότερο στον πραγματικό κόσμο.

Η εικονική μάθηση με τη σειρά της, είναι ένα λογισμικό σύστημα το οποίο σχεδιάστηκε για να προσφέρει στήριξη σε μαθητές και καθηγητές. Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει το σύστημα της εικονικής μάθησης ώστε να διευρύνουν τη γνώση σε εργαζόμενα άτομα αλλά και να προωθήσουν την δια βίου μάθηση. Χαρακτηριστικά στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος μάθησης αλλά και του web2.0 είναι τα blogs, τα wikis, τα 3D virtual learning spaces. Ένα από αυτά τα εικονικά περιβάλλοντα είναι το Second Life. Πρόκειται για ένα δωρεάν online, εικονικό περιβάλλον τριών διαστάσεων (3D) το οποίο δημιουργείται και διαμορφώνεται από τους χρήστες του. Αρχικά, μέσα στην ιστοσελίδα του Second Life μπορεί να βρει κανείς περιβάλλοντα εργασίας, μάθησης, παιχνιδιού, αγορών και πολλά άλλα. Ο χρήστης επιλέγει μία ταυτότητα και πορεύεται σύμφωνα μ’αυτήν. Έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει μία ψηφιακή προσωπικότητα τριών διαστάσεων η οποία είναι γνωστή ως avatar. Μέσα στον εικονικό κόσμο υπάρχουν ρούχα, χτενίσματα, μοντέρνα στυλ που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια την περιήγηση του στον εικονικό κόσμο υποδυόμενος είτε τον εαυτό του είτε κάποιον άλλον.  Αναφορικά με την εκπαίδευση, το Second Life μπορεί να χρησιμεύσει στην εξ αποστάσεως μάθηση.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο αυξάνεται η ανάγκη της συνεχούς και δια βίου εκπαίδευσης και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Η εξ αποστάσεως μάθηση μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους ανθρώπους να σπουδάσουν σε όποιο μέρος του κόσμου θέλουν από το σπίτι τους. Στην εκπαίδευση από απόσταση πολλά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν το Second Life και δημιουργούν εικονικές τάξεις.

   Στις εικονικές τάξεις, ο εκπαιδευτικός μέσω του Second Life μπορεί να επεκτείνει την τάξη του σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό. Μαθητές από όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν εικονικά στη διαδικασία του μαθήματος αλλά και να αποκτούν γνώσεις. Δεδομένης της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, η μάθηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να χαρακτηριστεί αποτελεσματική και με παγκόσμιο κοινό. Είναι γνωστή ως η μάθηση που μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι εργασίες είναι λιγότερες ή περισσότερες, ένας μαθητής που σπουδάζει από απόσταση έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με τους «αληθινούς» σπουδαστές του πανεπιστημίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s